понеделник, 7 декември 2009 г.

Самият проектозакон

Проект!

ЗАКОН за развитието на академичния състав в Република България

Глава първа ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ


Чл. 1. (1) Този закон урежда основните принципи за развитието на академичния състав в Република България, както и условията и реда за придобиване на научни степени и за заемане на академични длъжности.
(2)Този закон не се прилага за придобиване на званията „академик” и „член-кореспондент”
(3)Конкретните условия и ред за придобиване на научни степени и за заемане на академични длъжности се уреждат в правилниците на висшите училища и научните организации в съответствие с този закон.

Чл. 2. Академичният състав включва носителите на научна степен “доктор” и “хабилитиран доктор”, заемащи академични длъжности във висшите училища, Българската академия на науките (БАН), Селскостопанската академия и другите научни организации.

Чл. 3. Научните степени са „доктор” и „хабилитиран доктор”.

Чл. 4. Академичните длъжности са:
1. „асистент”, „доцент” и „професор” – във висшите училища;
2. „асистент-изследовател”, „доцент-изследовател” и „професор-изследовател” - в БАН, Селскостопанската академия и другите научни организации.

Чл. 5. (1) В Министерството на образованието, младежта и науката се създава контролна комисия, която извършва проверки за спазване на откритите процедури за придобиване на научни степени и за заемане на академичните длъжности „доцент”, „професор”, „доцент-изследовател” и „професор-изследовател.
(2) Контролната комисия се състои от председател, двама членове и секретариат, които се определят със заповед на министъра на образованието, младежта и науката.
(3) Мандатът на председателя и на членовете е тригодишен без ограничение в броя на мандатите.
(4) При предсрочно прекратяване на мандата на председателя или член на
контролната комисия, новоназначения председател или член продължава мандата на
предсрочно освободения.
(5)За участието в заседанията председателят и членовете на контролната комисия,
както и членовете на секретариата получават възнаграждение, определено със заповед на
министъра на образованието, младежта и науката.
(6)Контролната комисия провежда заседанията си и извършва дейността си
съгласно правилник, издаден от министъра на образованието, младежта и науката.

Чл. 6. Контролната комисия:
1. извършва проверки за спазване на откритите процедури за придобиване на научни степени и за заемане на академичните длъжности „доцент”, „професор”, „доцент-изследовател” и „професор-изследовател”;
2. създава и поддържа информационна банка за кадри – хабилитирани и номинирани за хабилитация специалисти по различни специалности;
3. съблюдава навременното публикуване на дисертационните и хабилитационните трудове и придружаващите ги материали съобразно изискванията на този закон на интернет страницата на висшите училища и научните организации;
4. поддържа интернет страница на български и на английски език.

Глава втора ПРИДОБИВАНЕ НА НАУЧНА СТЕПЕН „ДОКТОР” И „ХАБИЛИТИРАН
ДОКТОР”


Чл. 7. (1) Научните степени „доктор” и “хабилитиран доктор” се присъждат от висши училища, БАН, Селскостопанската академия и другите научни организации, получили акредитация от Националната агенция за оценяване и акредитация и се признават между тях.
(2) Придобитите в чужбина научни степени се признават от висшите училища или научните организации в Република България при условия и по ред, определени в правилниците им.

Чл. 8. (1) Научната степен „доктор” се присъжда на лица, които притежават образователно-квалификационната степен „магистър” и са защитили дисертационен труд при условията и по реда на този закон.
(2) Дисертационният труд се подготвя чрез редовно обучение или самостоятелна подготовка в докторска програма на висше училище, БАН, Селскостопанската академия или друга научна организация, получили акредитация от Националната агенция за оценяване и акредитация.

Чл. 9. (1) Процедурата за прием на докторанти започва с решение на висшето училище, БАН, Селскостопанската академия или друга научна организация за провеждане на конкурс за докторанти, който се обявява в Държавен вестник, в един всекидневник, и в интернет страницата на съответното висше училище или научна организация. Висшето училище или научната организация изпраща решението за прием на докторанти и до контролната комисия по чл. 5 за публикуване в интернет страницата й.
(2) Кандидатите подават документи според изискванията на съответното висше училище или научна организация, вкл. идеен проект по избраната тема, придружен с работен план и библиография. Кандидатите за докторанти на самостоятелна подготовка предлагат за обсъждане и не по-малко от една четвърт от дисертационния труд.

Чл. 10. (1) Приемането на докторанти се извършва чрез конкурс при спазване на:
1. държавните изисквания;
2. определените в правилниците на висшите училища изисквания, ако те не
противоречат на държавните.
(2) Конкурсът по ал. 1 се провежда при условията и по реда, определени в
правилника на съответното висше училище или научна организация, при спазване
изискванията на този закон и включва:
1. изпит по специалността;
2. изпит по един избран от кандидата чужд език;
3. изпит по компютърни умения.
(3) Зачисляването на успешно издържалите конкурса кандидати става с решение на
съответния факултетен съвет на висшето училище или съответния научен съвет на БАН,
Селскостопанската академия или научната организация.

Чл. 11. Обучението на докторантите се осъществява по план при условията и по реда на Закона за висшето образование и правилникът на съответното висше училище или научна организация.

Чл. 12. (1) Защитата на дисертационен труд се осъществява публично, пред жури от пет хабилитирани в съответната научна област лица, трима от които външни за висшето училище или научната организация.
(2) Журито се определя „ad hoc” за целите на съответната процедура със заповед на ректора на съответното висше училище или на председателя на БАН, на Селскостопанската академия или на съответната научна организация, по предложение на факултетния съвет или на съответния институт на БАН или Селскостопанската академия.
(3) Всеки член на журито изготвя рецензия.
(4) Журито провежда своите заседания при условия и ред, определени в правилниците на висшите училища и научните организации.

Чл. 13. (1) В едномесечен срок преди заключителното заседание на журито в интернет страницата на висшето училище или научната организация се публикува авторефератът на дисертацията и петте рецензии на български и на английски език.
(2) Висшето училище или научната организация изпраща материалите по ал. 1 на контролната комисия по чл. 5 за публикуване в интернет страницата й.

Чл. 14. (1) За успешно защитена се счита дисертацията, получила минимална оценка „много добър” по шестобалната система.
(2) Неуспешно защитената дисертация се връща за преработване, след което се
обявява нова дата за защита, ако кандидатът желае това.
(3) Докторантът придобива научна степен „доктор” от деня, в който
дисертационният труд е защитен успешно.

Чл. 15. (1) Научната степен “хабилитиран доктор” се придобива едновременно със заемането на академичната длъжност “доцент” или “доцент-изследовател” и при условията и по реда за заемането на тази длъжност.
(2) Лицата, придобили научна степен „доктор” може да придобият научна степен “хабилитиран доктор” и независимо от заемането на длъжността “доцент” или “доцент-изследовател” при условия и по ред, определени в правилника на съответното висше училище, БАН, Селскостопанската академия или съответната научна организация.

Чл. 16. (1) Научните степени „доктор” и “хабилитиран доктор” се удостоверяват с диплома, издадена от съответното висше училище, БАН, Селскостопанската академия или съответната научна организация.
(2) Дипломата по ал. 1 се издава се на български и на английски език.

Глава трета ЗАЕМАНЕ НА АКАДЕМИЧНИ ДЛЪЖНОСТИ

Раздел І ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 17. (1) Академичните длъжности се разкриват във висши училища, в БАН, в Селскостопанската академия и в други научни организации и се заемат при условията и по реда, определени в този закон и в правилниците на съответните висши училища и научни организации.
(2) Преминаването от академична длъжност на същата или на съответна академична длъжност в друго висше училище или научна организация може да се извършва и без конкурс и избор, по решение на приемащото висше училище или научна организация и при условия и по ред, определени в правилниците им.

Раздел ІІ ЗАЕМАНЕ НА АКАДЕМИЧНИТЕ ДЛЪЖНОСТИ “АСИСТЕНТ” И “АСИСТЕНТ-
ИЗСЛЕДОВАТЕЛ”

Чл. 18. (1) Академичните длъжности “асистент” и “асистент-изследовател” може да се заемат от лица с придобита научна степен „доктор”.
(2) Академичните длъжности “асистент” и “асистент-изследовател” се заемат въз основа на конкурс и избор.
Чл. 19. (1) Конкурсът се провежда при условията и по реда, определени правилника на съответното висше училище или научна организация, при спазване изискванията на този закон, и включва:
1.писмен и устен изпит по специалността;
2.изпит по чужд език;
3.изпит по компютърни умения;
4.представяне на кандидата на публичен форум - представяне от кандидата на свои изследвания, творба или учебно занятие;
5.интервю с кандидата за неговия досегашен опит, планове за изследователска,
творческа и преподавателска работа.
(2) Изборът се провежда от академичния съвет или от съответния факултетен съвет на висшето училище или от съответния научен съвет на научната организация.

Чл. 20. (1) Конкурсът се открива по решение на висшето училище или научната организация, което се обявява в Държавен вестник, в един всекидневник и в интернет страницата на съответното висше училище или научна организация. Висшето училище или научната организация изпраща решението и до комисията по чл. 5 за публикуване в интернет страницата й.
(2)Кандидатите за участие в конкурса подават документи според изискванията на този закон и правилника на съответното висше училище или научна организация.
(3)Срокът за подаване на документи за участие в конкурса се определя от висшето училище или научната организация и не може да е по-кратък от 1 месец и по -дълъг от 3 месеца от обявяването на конкурса в Държавен вестник.

Чл. 21. (1) Конкурсът се провежда от комисия, която се състои от председател и двама членове - хабилитирани лица. Единият от членовете на комисията задължително е външен за съответното висше училище или научна организация.
(2)Комисията за провеждане на конкурса се определя със заповед на ректора на
съответното висше училище или на председателя на БАН, на Селскостопанската академия
или на съответната научна организация, след избор от съответния факултет на висшето
училище или от съответния институт на БАН или Селскостопанската академия.
(3)Езиковите и компютърните умения на кандидатите се проверяват от
специализирани комисии, определени при условия и по ред, предвидени в правилниците
на висшите училища или научните организации.

Чл. 22. (1) До участие в конкурса се допускат кандидатите, които отговарят на законовите изисквания и на изискванията на висшето училище или научната организация.
(2)Всички кандидати се уведомяват писмено за датата, часа и мястото на провеждане на конкурса в срок от 14 дни след избирането на комисията.
(3)Конкурсният изпит се провежда не по-късно от 1 месец от изпращане на съобщението по ал. 2.

Чл. 23. (1) Всеки член на комисията оценява кандидатите поотделно за писмения, устния изпит, публичния научен форум и интервюто. Езиковите и компютърните умения се проверяват от специализирани комисии.
(2)Председателят на комисията представя обобщен доклад-заключение за
резултатите от проведените изпити до академичния съвет, съответно - до факултетния
съвет или до съответния научен съвет на институт, с предложение за провеждане на избор.
(3)При повече от един кандидат, класирал се на изпита по специалността с обща
оценка от писмен и устен изпит минимум “много добър”, комисията прави мотивирано
предложение за избор в доклада си до съответния съвет.

Чл. 24. Академичният съвет, съответно факултетният съвет или научният съвет провежда избора при условия и по ред, определени в правилника на съответното висше училище или научна организация.

Чл. 25. Всеки от кандидатите за участие в конкурса се уведомява писмено за неговия резултат от конкурса и избора.

Раздел ІІІ ЗАЕМАНЕ НА АКАДЕМИЧНИТЕ ДЛЪЖНОСТИ “ДОЦЕНТ” И “ДОЦЕНТ-ИЗСЛЕДОВАТЕЛ”

Чл. 26. (1) Академичните длъжности “доцент” и “доцент-изследовател” може да се заемат от лица с придобита научна степен „доктор”.

(2) Академичните длъжности “доцент” и “доцент-изследовател” се заемат въз основа на конкурс и избор.

Чл. 27. (1) Конкурсът се провежда от научно жури, което се състои от председател и четирима членове – хабилитирани лица. Трима от членовете на журито са външни за съответното висше училище или научна организация.

(2)Научното жури се избира от Академичният съвет на съответното висше училище или съответния научен съвет на научната организация.
(3)Изборът се провежда от академичния съвет, съответно факултетния съвет на съответното висше училище или от научния съвет на съответната научна организация.

Чл. 28. (1) Конкурсът се открива по решение на висшето училище, БАН, Селскостопанската академия или друга научна организация, което се обявява в Държавен вестник, в един всекидневник, и в интернет страницата на висшето училище или научната организация. Висшето училище или научната организация изпраща решението и до комисията по чл. 5 за публикуване в интернет страницата й.
(2)Кандидатите подават документи според изискванията на закона и правилника на висшето училище или научната организация, вкл. хабилитационен труд или хабилитационна творба и други трудове, изследвания и творчески постижения след защита на докторска дисертация, както и авторска справка на научните приноси на трудовете и цитиранията.
(3)Срокът за подаване на документи за участие в конкурса е 3 месеца от обявяването на конкурса в Държавен вестник.
(4)До участие в конкурса се допускат кандидатите, които отговарят на законовите
изисквания и на изискванията на висшето училище, БАН, Селскостопанската академия
или съответната научна организация.

Чл. 29. (1) Научното жури провежда конкурса при условията и по реда, определени в правилниците на висшето училище или научна организация, в съответствие с изискванията на този закон.
(2) В срок от 1 месец преди заключителното заседание на научното жури участниците в процедурата публикуват резюмета на хабилитационния труд и на другите си трудове след защита на докторска дисертация, както и рецензиите на петимата рецензенти на интернет страницата на съответното висше училище или научна организация. Материалите се изпращат от висшето училище или научната организация и до комисията по чл. 5 за публикуване на сайта й. Материалите се публикуват на български и на английски език, като всички публикации трябва да са в рецензирани издания.
(3)Научното жури провежда закрито заседание, на което се разискват качествата
на кандидатите, след което всеки член на журито предлага или не предлага кандидатите за избор от академичния съвет, съответно факултетния съвет или научния съвет.
Предложението до съвета се изготвя от председателя на научното жури и се подписва от
всички членове на журито.
(4)Академичният съвет, съответно факултетният съвет или научният съвет взема
решение за избор на “доцент” и “ доцент-изследовател” по предложение на научното
жури. Изборът се провежда при условия и ред, определени в правилника на висшето
училище или научната организация.

Чл. 30. (1) Избраният кандидат придобива научната степен “хабилитиран доктор” и заема академичната длъжност “доцент” или “доцент изследовател” от деня на избора.
(2) Избраният “доцент” или “ доцент-изследовател” изнася публична академична лекция пред академичната общност в съответното висше училище или научна организация.

Раздел ІV ЗАЕМАНЕ НА АКАДЕМИЧНИТЕ ДЛЪЖНОСТИ „ПРОФЕСОР” И „ПРОФЕСОР-ИЗСЛЕДОВАТЕЛ”

Чл. 31. (1) Академичните длъжности „професор” и „професор-изследовател” може да се заемат от лица с придобита научна степен “хабилитиран доктор”, заемащи длъжността “доцент” или „доцент-изследовател”, които имат публикации, изобретения и други научни и научно-приложни разработки или творчески постижения. В правилника на съответното висше училище или научна организация могат да бъдат предвидени и други задължителни условия.
(2) Академичните длъжности „професор” и „професор-изследовател се заемат въз основа на конкурс, проведен при условията и по реда на раздел ІІІ.

Глава четвърта ЗАЕМАНЕ НА НЕАКАДEМИЧНИ ДЛЪЖНОСТИ В ПРЕПОДАВАТЕЛСКИЯ ИЛИ ИЗСЛЕДОВАТЕЛСКИЯ СЪСТАВ

Чл. 32. (1) Висшите училища и научните организации могат да назначават на неакадемични длъжности преподаватели, съответно изследователи.
(2) Длъжностите по ал. 1 за висшите училища са “стажант-асистент” и “преподавател по практически дисциплини”, а за научните организации – “стажант-изследовател”.

Чл. 33. (1) На длъжност “стажант-асистент” или “стажант-изследовател” може да бъде назначен докторант, отчислен с право на защита, но незавършил процедурата по защита на дисертационния си труд.
(2) Назначаването става от ректора на висшето училище или от председателя на академията, по предложение на департаментен, съотвенто катедрен или институтски съвет за срок не повече от три семестъра.

Чл. 34. На длъжност “преподавател по практически дисциплини” се назначават преподавателите по спорт, чужди езици при неспециалисти и музика (корепетитор). Те се назначават от ректора на висшето училище след конкурс. Конкурсът се обявява в ежедневник и се провежда от комисия, която няма функциите на научен съвет. Заемащите тези длъжности имат само учебна натовареност и могат да кандидатстват за академична длъжност само ако придобият научната степан “доктор”.

Глава пета
КОНТРОЛ НА ПРОЦЕДУРИТЕ ПО ПРИДОБИВАНЕ НА НАУЧНА СТЕПЕН И ПО ЗАЕМАНЕ НА АКАДЕМИЧНА ДЛЪЖНОСТ


Чл. 35. (1) Откритите и неприключили процедури за придобиване на научна степен, както и за заемане на академични длъжности – доцент, професор, „доцент-изследовател” и „професор-изследовател”, се контролират от комисията по чл. 5.
(2)Комисията извършва планови проверки или проверки по сигнал на
заинтересована страна.
(3)Комисията се произнася в едномесечен срок от подаването на сигнала по ал. 2.

Чл. 36. (1) В случай на констатирано нарушение комисията има право да спре
защита на дисертация или хабилитация, както и обявените конкурси за доцент, професор, „доцент-изследовател” и „професор-изследовател”, до отстраняване на нарушението.
(2)Спирането на защитата или обявения конкурс става с мотивирано решение на
комисията, за което се уведомява обявилия конкурса.
(3)Висшето училище или научната организация са длъжни да отстранят
констатираните нарушения в срок, определен от комисията.

ДОПЪЛНИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

§ 1. Заплащането на труда на заемащите академични длъжности е диференцирано в зависимост от показателите на системата за оценяване и поддържане на качеството на академичния състав на съответната институция.

§ 2. При обявяване на конкурси за придобиване на научна степен и за заемане на академична длъжност се прилага Класификаторът на областите на висше образование по чл. 9, ал. 3, т. 4 от Закона за висшето образование.

ПРЕХОДНИ И ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

§ 3. Всички права, като заплащане, предимство при участие в конкурси и други, свързани с научните степени и научните звания, придобити при условията и по реда на Закона за научните степени и научните звания (ЗНСНЗ) се запазват.

§ 4. Придобилите научна степен „доктор на науките” преди влизане в сила на този закон ползват правата на придобилите научна степен „хабилитиран доктор”.

§ 5. Научните звания на членовете на академичния състав, притежаващи научни степени, получени съгласно ЗНСНЗ, се заменят с академични длъжности в съответното висшето училище или научна организация както следва:
1.“асистент”, “старши асистент” и “главен асистент”, съответно “научен сътрудник”, се заменят с “асистент”, съответно “асистент-изследовател”;
2.“доцент”, съответно “старши научен сътрудник II степен” се заменят с “доцент”, съответно “доцент-изследовател”;
3.“професор”, съответно “старши научен сътрудник I степен” се заменя с “професор”, съответно “професор-изследовател”.

§ 6. (1) Закрива се Висшата атестационна комисия от датата на влизане в сила на този закон.
(2)Активите, пасивите и архивът на Висшата атестационна комисия преминават към Министерството на образованието, младежта и науката.
(3)Министерският съвет в срок до един месец от влизането в сила на закона определя ликвидационна комисия.
(4)Ликвидационната комисия извършва ликвидацията на закритата Висша
атестационна комисия в срок три месеца от определянето й.
(5)Разходите по ликвидацията са за сметка на утвърдените средства на закритата Висша атестационна комисия по бюджета й.
(6)Правоотношенията с председателя, заместник-председателя и научния секретар, както и с членовете на Президиума и на научните комисии на закритата Висшата атестационна комисия се прекратяват от министър-председателя или определено от него длъжностно лице, а трудовите правоотношения с останалите служители от администрацията на Висшата атестационна комисия – от министъра на образованието, младежта и науката или определено от него длъжностно лице.

§ 7. (1) Кандидатите в откритите и неприключили процедури, получили положително решение от научна комисия на Висшата атестационна комисия, придобиват съответната научна степен или право да заемат съответната академична длъжност по този закон. Дипломата за научна степен се издава при условията на чл. 16.
(2) Откритите и неприключили процедури за придобиване на научна степен или научно звание се прекратяват, а документите на кандидатите се разглеждат от съответните висши училища или научни организации при условията и по реда на този закон, както следва:
1.за придобиване на научна степен – при условията и реда на глава втора;
2.за придобиване на научното звание “асистент” съответно “научен сътрудник” – при условията и реда на глава трета, раздел втори;
3.за придобиване на научното звание “доцент” съответно “старши научен сътрудник II степен” – при условията и реда на глава трета, раздел трети;
4.за придобиване на научното звание “професор” съответно “старши научен сътрудник I степен” – при условията и реда на глава трета, раздел четвърти.

§ 8. В едномесечен срок от влизане в сила на закона висшите училища, Българската академия на науките, Селскостопанската академия и другите научни организации привеждат правилниците си в съответствие с изискванията на този закон.

§ 9. Класификацията на специалностите на научните работници в Република България, (Обн. бр. 34 от 1990 г., изм. бр. 37 от 1994 г. доп. бр. 81 от 1995 г.) не се прилага от влизане в сила на този закон.

§ 10. Законът за научните степени и научните звания (обн., ДВ, бр. 36 от 1972 г., изм. и доп., бр. 43 от 1975 г., бр. 12 от 1977 г., бр. 61 от 1981 г., бр. 94 от 1986 г., бр. 10 от 1990 г., доп.., бр. 59 от 1992 г., изм., бр. 112 от 1995 г., бр. 28 от 1996 г., бр. 54 от 2000 г.) се отменя.

§ 11. В Закона за висшето образование (Обн., ДВ, бр. 112 от 1995 г., изм., бр. 28 от 1996 г., бр. 56 от 1997 г., попр., бр. 57 от 1997 г., изм., бр. 58 от 1997 г., изм. и доп., бр. 60 от 1999 г., попр., бр. 66 от 1999 г., изм., бр. 111 от 1999 г., изм. и доп., бр. 113 от 1999 г., бр. 54 от 2000 г., изм., бр. 22 от 2001 г., бр. 40 от 2002 г., изм. и доп., бр. 53 от 2002 г., бр. 48 от 2004 г., доп., бр. 70 от 2004 г., изм. и доп., бр. 77 от 2005 г., бр. 83 от 2005 г., изм., бр. 103 от 2005 г., изм. и доп., бр. 30 от 2006 г., изм., бр. 36 от 2006 г., изм. и доп., бр. 62 от 2006 г., изм., бр. 108 от 2006 г., изм. и доп., бр. 41 от 2007 г., бр. 13 от
2008 г., изм., бр. 43 от 2008 г., доп., бр. 69 от 2008 г., бр. 42 от 2009 г., изм., бр. 74 от 2009 г.) се правят следните изменения:
1.Навсякъде думите „Закона за научните степени и научните звания” се заменят със „Закона за развитието на академичния състав в Република България”;
2.В чл. 48 се правят следните изменения:
а)Алинея 1 се изменя: „(1) Академичните длъжности са „асистент”, „доцент” и „професор и се заемат при условията и по реда на Закона за развитието на академичния състав в Република Българи и на правилниците на висшите училища.”
б)Алинея 2 се изменя: „(2) Длъжностите на нехабилитираните лица са “стажант-асистент” и “преподавател по практически дисциплини” и се заемат при условията и по реда на Закона за развитието на академичния състав в Република България и на правилниците на висшите училища.”
в)Алинея 3 се отменя.
3.Член 49 се отменя.

§ 12. В чл. 20 от Закона за обществените библиотеки (обн., ДВ, бр. 42 от 2009 г., изм., бр. 74 от 2009 г.) думите „Закона за научните степени и научните звания” се заменят с „Закона за развитието на академичния състав в Република България”.


Допреди няколко можехте да изтеглите проектозакона за развитие на научния състав и мотивите към него оттук:

http://www.minedu.government.bg/opencms/export/sites/mon/left_menu/documentsproject/2009/Zakon_ras_ms.pdf

Мотивите все още са достъпни на сайта на МОМН:

http://www.minedu.government.bg/opencms/export/sites/mon/left_menu/documentsproject/2009/motivi_zras_261109.pdf

Можете да пишете какво мислите за проектозакона на този адрес: m.damyanova@mon.bg

3 коментара:

  1. Струва ми се, че МС са приели друг текст :)
    Обаче какъв точно сигурно и министрите не знаят.
    Достъпна е само следната информация:
    http://www.government.bg/cgi-bin/e-cms/vis/vis.pl?s=001&p=0228&n=428&g=

    ОтговорИзтриване
  2. На сайта на МОН имаше 3 публикувани варианта на Проектозакон:
    24 ноември
    26 ноември
    10 декември
    След реакцията на БАН Проектозаконът е снет от сайта на МОН.
    Много прибързана работа на С. Игнатов.

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте, колеги!

    Пиша на всички вас в качеството си на член на група хора, нарекла себе си "Движение на младите учени в България COGITO". Общ е интересът нормативната база, спрямо която бива разполагана така или иначе нашата работа, да бъде такава, че да благоприятства ефектите от нея, а не да ни затруднява. Мнението, което сте публикували, звучи логично и обосновано. Този текст би бил една добра основа за разговор. Ние вече правим, каквото можем. Имаме няколко публикации, които можем директно да обменим с вас, за да установим още на виртуалния етап от общуването ни възможните точки на заедност на мненията.
    Вън от това, ако нямате нищо против, при следващата среща на нашата групичка, ще ви поканя, за да обменим мисли.
    Държа да отбележа, че Движението на младите учени не е организация на БАН, макар журналистическото клише да се да ни набута в такова определение. Самият аз съм докторант в Университета, историк.
    Можете да общувате с нас на: 2xamp3x@gmail.com, stilliyan@gmail.com, dimitar.atanassov@gmail.com. Пише ви притежателят на третия мейл-адрес.

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване